U ponedeljak prva aukcija dugoročnih obveznica

Bez autora
Feb 13 2011

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije, aukcija petnaestogodišnjih kuponskih obveznica sa kamatnom stopom od 5,85 posto i polugodišnjom isplatom biće održana u ponedeljak, 14. februara 2011. godine.U saopštenju se navodi da je ukupna vrednost obveznica 200 miliona evra, a prikupljena sredstva biće korišćena za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje obaveza koje dospevaju ove godine. Nominalna vrednost jedne obveznice iznosi 1.000 evra i po toj ceni će se obavljati prodaja na aukciji.

U ponedeljak prva aukcija državnih petnaestogodišnjih obveznicaKako je saopštilo Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije, aukcija petnaestogodišnjih kuponskih obveznica sa kamatnom stopom od 5,85 posto i polugodišnjom isplatom biće održana u ponedeljak, 14. februara 2011. godine.

U saopštenju se navodi da je ukupna vrednost obveznica 200 miliona evra, a prikupljena sredstva biće korišćena za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje obaveza koje dospevaju ove godine. Nominalna vrednost jedne obveznice iznosi 1.000 evra i po toj ceni će se obavljati prodaja na aukciji. Iako su cena i kuponska stopa unapred fiksirane, učesnici će unositi traženu količinu prema važećim pravilima.

Aukcija će se odvijati po uobičajenom vremenskom planu i u fazi predotvaranja važi ograničenje obima emisije koju može da kupi jedan investitor od 30 posto. Ukoliko ukupan obima svih naloga bude veći od obima emisije, važiće prioritet tražene količine naloga, a ako dva ili više naloga imaju istu traženu količinu, primenjuje se vremenski kriterijum, uz prioritet ranije unetog naloga. U fazi aukcije na zatvaranju, ukoliko ukupan obim naloga bude veći od preostale količine, raspodela se obavlja prema proporcionalnom sistemu.

Ovo su uobičajena pravila koja važe na svim aukcijama Uprave za javni dug i koja su navedena u uredbama Vlade Republike Srbije koje regulišu primarnu prodaju državnih hartija od vrednosti.

Ukoliko celokupna emisija zapisa ne bude prodata u jednom danu, aukcija će biti ponovljena. Aukcija je otvorena za sve registrovane učesnike na srpskom finansijskom tržištu koji su i do sada učestvovali na aukcijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik